Je hebt het vast al wel eens voorbij horen komen, mensen die geen melkproducten kunnen verdragen.
Lactose-intolerantie:
Mensen die echt geen melkproducten mogen, hebben last van een lactose-intolerantie. Je hoort soms dat kinderen dit hebben, dan mogen ze echt geen producten waar lactose in zit. Lactose is een melksuiker en bij lactose-intolerantie heb je een verteringsprobleem om deze lactose te kunnen verteren. Je lichaam maakt dan te weinig (of helemaal niet) het verteringsenzym lactase aan, waardoor je flinke darmklachten kunt krijgen.
Koemelkallergie:
Bij koemelkallergie is er een overgevoeligheid voor caseïne, dit is een eiwit dat in koemelk zit.
Koemelkallergie moet je niet verwarren met lactose-intolerantie. Bij een voedselintolerantie, zoals lactose-intolerantie, gaat het niet om een allergische reactie op een allergeen, maar klachten worden veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym om het voedsel te kunnen verteren. Bij lactose-intolerantie is er dus een tekort aan het enzym lactase, waardoor lactose niet goed verteerd kan worden. Hierdoor ontstaan vaak buikklachten (rommelende buik, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree).
Heb je klachten, verminder dan eens sterk je zuivelinname!
Bij een voedselallergie zoals bijvoorbeeld koemelkallergie worden de klachten veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op bepaalde eiwitten, de allergenen genoemd. Het immuunsysteem ziet koemelkeiwitten onterecht aan als een bedreiging voor het lichaam en maakt hierbij antistoffen aan. Allergische reacties kan je bijvoorbeeld ook krijgen van noten, pinda’s, aardbeien of bijvoorbeeld kiwi’s.
Allergische reacties, waaronder ook op de caseïne uit melk, kan vooral bij jonge kinderen vervelende klachten geven. Denk aan: huiduitslag, eczeem, luchtwegproblemen, prikkelend gevoel in de mond, buikpijn of zelfs overgeven, extreem huilen (huilbaby’s) en/of gedrags- en concentratieproblemen. In extreme gevallen kan iemand er zo heftig op reageren dat ze direct een medicijn moeten inspuiten om in leven te blijven.
Op de site onder productentips bijvoorbeeld, zie je veel vega opties. Uiteindelijk kan je zelf kiezen of je bijvoorbeeld gaat voor de geraspte vega Violife kaas of voor oude kaas. Als je voor gewone kaas kiest, kies dan voor echte oude kaas. Hier zit geen lactose meer in door het lange rijpingsproces. Verder zie je soms ook geitenkaas in het menu, hierin zit iets minder lactose dan in koeienkaas, maar het grote verschil is voornamelijk de caseïne. Er zit een ander soort caseïne in wat meer lijkt op moedermelk en beter kan worden afgebroken.