Naast een gezonde levensstijl adviseer ik om dagelijks je voeding aan te vullen met extra voedingssupplementen. Let hierbij op dat je het tijdens de maaltijd inneemt, hierdoor maak je optimaal gebruik van de interactie met de andere stoffen die in de voeding zitten. Dit vergroot de opname vanuit het maagdarmkanaal. Onthoud goed, supplementen neem je als extra bovenop een gezonde levensstijl, daarbij is het belangrijk dat je darmen optimaal functioneren zodat je de supplementen ook daadwerkelijk goed op kan nemen.
Een gezonde darmflora
Sinds een tijdje wordt de buik ook wel ons ‘tweede brein’ genoemd. Net als in de hersenen bevat het spijsverteringskanaal miljoenen neuronen. Alle neuronen van het spijsverteringsstelsel en de hersenen samen, communiceren voortdurend met elkaar. Deze voortdurende overdracht tussen de hersenen en de emoties werkt door op de ingewanden. Denk maar eens aan je buik die kan reageren als je angstig of gestrest bent. Degeneratieve ziekten zoals Parkinson hebben mogelijk een oorzaak in onze buik.
Onze darmen zijn dus niet zomaar een kanaal waar voedsel doorheen gaat. Ze bevatten meer dan 100 miljoen neuronen, scheiden een kleine 20 neurotransmitters uit die identiek zijn aan die uit onze hersenen en bevatten een indrukwekkend aantal bacteriën, meer dan 100.000 miljard, die we onze darmflora noemen. Deze darmflora speelt een hoofdrol in ons welzijn en onze gezondheid. Daarom is het zo’n ontzettend belangrijk instrument om het grote orkest goed te laten spelen.
Wanneer de darmbacteriën beschadigd en uit balans zijn, kunnen de gevolgen voor de gezondheid ernstig zijn. De belangrijkste boosdoener is ons supermarktvoedsel dat rijk is aan chemische toevoegingen, suiker, slechte vetten en wat weinig vezels bevat. Andere zijn antibiotica en medicijnen, alcohol, pesticiden en nog een hele belangrijke boosdoener is stress. Ook gluten, lactose en voedingsmiddelen die hoog zijn aan lectinen (een onverteerbaar eiwit dat voorkomt in bonen en nachtschadeplanten zoals pepers), kunnen de darmflora uit balans halen. Gevolg: teveel vijandige darmbacteriën ten overstaande van de vriendelijke darmbacteriën. Het lichaam produceert toxinen (gifstoffen) die het immuunsysteem verzwakken, het darmslijmvlies laat dan allerlei ongewenste stoffen door die het ontstaan van voedselintoleranties, allergieën of ziektes kunnen veroorzaken.

Omega 3
Waarom alleen omega 3 aanvullen en geen omega 6 en 9? De optimale verhouding van omega 3 en omega 6 ligt rond de 1:1 – 1:2. Met het westerse voedingspatroon komen inmiddels verhoudingen voor van 1:16 tot 1:30. Hier ligt de basis voor de westerse ziekten, die vaak ontstekingsziekten zijn. Omega 6 krijg je al gauw te veel binnen. Uiteraard krijg je door een bewust gezond eetpatroon al een stuk minder omega 6 binnen, maar vooral de plantaardige oliën bevatten veel omega 6 vetzuren. Zonnebloemolie bevat veel meer omega 6 vetzuren dan bijvoorbeeld olijfolie extra virgin. Sommige noten bevatten ook veel van het ontstekingsbevorderende linolzuur (omega 6). Het is goed om er op te letten dat je niet overmatig omega 6 binnenkrijgt met je voeding.
De omega 3 olie werkt het beste in combinatie met vitamine E. Daarom is het goed om altijd een multivitaminen tegelijkertijd in te nemen.
Van de kinderhersenen bestaat 20% uit omega 3 DHA. Het is vooral belangrijk voor de structuur van de hersencelwanden. Een tekort aan of een verstoord evenwicht tussen omega 3 en omega 6 kan een belangrijke rol spelen bij gedragsstoornissen, leerproblemen, concentratie en dyslexie.

Multivitaminen- en mineralencomplex
Vul dagelijks aan met een goed multivitaminen- en mineralencomplex. Bij het complex van het merk Vitakruid is OPC toegevoegd. Vitakruid zegt over dit supplement: “OPC (oligomere pro cyanidine) is een antioxidant die de dunne darm opneemt en vervolgens door het lichaam verspreidt. We associëren het druivenpitextract OPC met de reductie van oxidatieve stress en de ondersteuning van hart- en bloedvaten. Daardoor wordt OPC ook vaak als los supplement ingezet. De voornaamste reden dat we dit druivenpitextract in de Multi Dag hebben opgenomen is haar vermogen om de werking van andere nutriënten in de formule te versterken. Een soort turbo voor de overige ingrediënten in dit product!”

Magnesium
Magnesiumtauraat en -malaat zijn biologisch beschikbare en organisch gebonden vormen van magnesium. Anorganisch magnesiumvormen zoals magnesiumchloride, magnesiumhydroxide en magnesiumsulfaat zijn minder biologisch beschikbaar en worden daardoor minder goed opgenomen.
De beste vormen die we kennen zijn magnesiumchelaten zoals, magnesiumtauraat, magnesium malaat en magnesiumbisglycinaat. Onze dagelijkse voeding bevat over het algemeen anorganisch gebonden magnesium. Dit zijn namelijk de vormen die in de bodem voorkomen en worden opgenomen door de planten die we dagelijks eten. Ons lichaam neemt dus maar een klein deel op van het magnesium dat we uit reguliere voeding binnenkrijgen.
Magnesium is onder andere goed voor de gemoedstoestand, het celdelingsproces, het geheugen, de leerprestatie, het concentratievermogen, de spieren en het zenuwstelselsel, de aanmaak van rode bloedcellen en de eiwitproductie.

Vitamine B-12:
Ik weet nog heel goed toen ik er voor het eerst iets over las in een artikel van Wendy Walrabensteijn. Wat is het onwijs belangrijk dat deze vitamine genoeg aanwezig is in je lichaam. Uiteraard kwam het ook aan bod in de studies, vitamine B-12 is onmisbaar in dit rijtje.
Vitamine B12 zit in alleen vlees, vis, eieren en zuivel. Dus eet je geen dierlijke producten vul vitamine B-12 aan! Niet zomaar eentje nemen, vanwege de opname en omzetting in het actieve B-12.
Hier nog een stukje van de website stichtingb12tekort.nl: Vitamine B12 is essentieel voor allerlei systemen in het lichaam, onder andere voor de gezondheid van het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het hart-en vaatstelsel en het maag-darmstelsel. Is er niet voldoende vitamine B12 aanwezig in het lichaam, omdat het niet goed wordt opgenomen of omdat er te weinig binnenkomt, gaan deze systemen minder goed werken, met allerlei problemen en klachten tot gevolg.
Systemen die door een B12-tekort worden aangetast:
- Zenuwstelsel
- Hematologisch systeem: bloed, beenmerg en bloedstolling
- Immuunsysteem
- Hart- en vaatstelsel
- Maag-darmstelsel
- Bewegingsstelsel: spieren, pezen en botten
- Urogenitaal systeem: urinewegen en geslachtsorganen
Omdat vitamine B12 op zoveel systemen in het lichaam van invloed is uit een tekort zich bij iedereen anders. Waar de één met name last heeft van vermoeidheid, tintelingen, geheugenverlies en spierkrampen, heeft een ander problemen met zich concentreren, een ontstoken tong, menstruatieklachten en depressiviteit. Wel zijn er een aantal klachten die vaker voorkomen, zoals: vermoeidheid, psychische problemen, neurologische klachten, een ontstoken of dikke tong, het koud hebben en verlies van eetlust.

Vitamine D3
Vooral voor mensen die niet veel buiten komen en/of een (iets) donkerdere huidskleur hebben, is een extra vitamine D supplement belangrijk!
In feite is vitamine D geen vitamine maar een hormoon dat ons lichaam zelf kan aanmaken. Onze huid vangt de straling van de zon op en maakt vervolgens vitamine D aan, vandaar ook de toepasselijk bijnaam; de zonnevitamine. Echter schijnt de zon alleen tijdens de warme lente- en zomermaanden fel genoeg om ons lichaam in staat te stellen zelf voldoende vitamine D aan te maken. Door het klimaat in de Benelux zijn we dus gevoelig voor ontoereikende niveaus.
Een gebalanceerd en vitamine D-rijk dieet zou hier uitkomst kunnen bieden. Echter zijn de waarden van het hormoon uit voeding ontoereikend. Vitamine D suppletie gedurende het hele jaar lijkt voor de gemiddelde Nederlander dus eerder regel dan uitzondering.
Vitamine D3+K2 (+10 jaar): Vitamine D bevordert de absorptie van calcium. Dit kan echter een problematisch effect geven wanneer vitamine D suppletie in hoge dosering (vanaf 75 mcg) nodig is om een bepaald gezondheidsbevorderend effect te bereiken. De zonnevitamine zorgt namelijk voor een verhoogde calciumopname, maar reguleert niet waar al dat extra calcium terecht komt. Hierdoor kunnen er ongewilde calciumophopingen ontstaan in nieren en bloedvaten. En hier verschijnt bloedbroeder K2 op het toneel. Deze calciumdistributeur zorgt dat al het extra geabsorbeerde calcium op de plek terecht komt waar het functioneel is, de botten.
- Vitamine D bevordert een goed calciumgehalte in het bloed, is goed voor de calciumhuishouding en verhoogt de calciumopname in de botten.
- Vitamine D en vitamine K spelen een rol bij botaanmaak, zijn goed voor het skelet en voor het behoud van sterke botten.
- Vitamine D is goed voor het celdelingsproces en speelt een rol in weefselgroei en ontwikkeling.
- Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
- Vitamine D is goed voor de spieren en sterke tanden.
- Vitamine K, bij de opname van mineralen/calcium in de botten
- Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling

Vitamine C
Vitakruid: “Vitamine C speelt een belangrijke rol voor het immuunsysteem. Een onoverkoombaar probleem van dit nutriënt echter; we zijn zelf niet in staat de vitamine te produceren. Hierdoor zijn we volkomen aangewezen op ons voedingspatroon voor een toereikend vitamine C gehalte. Vooral in ons huidige drukke bestaan schiet het eten van voldoende groente en fruit, de voornaamste bron van vitamine C, er helaas nog wel is bij in. Dan kan het nemen van een goed supplement een welkome aanvulling zijn. Vitamine C in de vorm calcium/magnesium ascorbaat is een goed opneembare en biologisch beschikbare vorm. Daarom is 711 milligram een uitstekende dosering voor een effectieve immuniteit ondersteunende formule!
In de Gebufferde Vitamine C formule hebben we tevens de sporenelementen mangaan, zink en koper opgenomen. Dit zijn zogenoemde superoxidedismutase enzymen, ook wel SOD genoemd, die een rol hebben in het wegvangen maken van vrije radicalen. Deze oxidanten ontstaan bij de oxidatie in de mitochondria, het energiecentrum van onze cellen. SOD heeft een aantal uitzonderlijke eigenschappen. Zo worden de antioxidanten bijvoorbeeld niet verbruikt bij het bestrijden van vrije radicalen. Hierdoor blijven de sporenelementen functioneel in het gevecht tegen oxidanten. Mangaan, zink en koper, een trio dat fungeert als mooie aanvulling voor een weerstand ondersteunende formule!
OPC (oligomere pro cyanidine) is een antioxidant die de dunne darm opneemt en vervolgens door het lichaam verspreidt. We associëren het druivenpitextract met oxidatieve stress en de ondersteuning van hart- en bloedvaten. Door zijn vele gezondheidsbevorderende effecten wordt OPC vaak als los supplement ingezet. In onze formule is eenzelfde hoeveelheid als in dergelijke preparaten aanwezig voor een gunstigere prijs. De voornaamste reden dat we dit druivenpitextract in de Gebufferde Vitamine C hebben opgenomen is haar vermogen om de werking van andere nutriënten in de formule te ondersteunen. Het nutriënt fungeert als een soort turbo!”

Collageen is een eiwit dat ons lichaam aanmaakt en terug te vinden is in ons bindweefsels zoals kraakbeen, pezen, banden maar ook in onze botten en de huid. De aanmaak van collageen neemt drastisch af na je 25ste.
Eiwitten dragen bij tot de groei en instandhouding van de spiermassa – Vitamine C draagt bij tot de normale Collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen, de huid en de botten – Eiwitten en Vitamine D dragen bij tot de instandhouding van normale botten – Vitamine D draagt bij tot de instandhouding van normale werking van de spieren.
Hydrolyzed Collagen wordt onttrokken uit de huid van ‘grasetende’ runderen en is identiek aan het menselijke collageen. ‘Gehydrolyseerd’ betekent dat het enzymatisch afgebroken wordt, waardoor het collageen opgesplitst wordt in kleinere ketens van aminozuren, de peptiden. Het is als het ware al voor-verteerd.
