Gratis e-book

Voeding basis

Een stukje uit het boek ‘Je kan alleen maar winnen’:

Er zit een groot verschil in jezelf vullen en jezelf voeden. En dat je jezelf nu wellicht vaak vult in plaats van voedt, is niet jouw schuld. Je moet het maar net weten. De markt is er op ingespeeld. De hersenen raken namelijk verslaafd aan suiker en ze kunnen niet omgaan met constante eetverleidingen. De voedingsindustrie maakt hier handig gebruik van; er is steeds meer suiker in ons eten gestopt. Vruchtendranken, paneermeel, soepen, sauzen, brood, crackers, beschuit, vleeswaren, paté, muesli, werkelijk overal zit suiker in en dit is een grote belasting voor je lichaam!

We hebben ons lichaam nodig om te kunnen leven. We verlangen en vragen het lichaam ook dat het ons gezond en fit houdt en dat we ons goed en gelukkig (blijven) voelen.

Het is niet gek dat je het ‘nieuwe’ eten graag eet. Het ‘nieuwe’ eten zit vol met suikers en e-nummers. We zijn er allemaal ingerold en ‘verslaafd’ aan geraakt.

Verslaafd aan suikers en zoet, gewend aan andere toevoegingen als smaakversterkers en verwend door het gemak.

We eten dit ‘nieuwe’ eten, omdat dit normaal geworden is. We weten niet beter en de supermarkten liggen er vol mee! Het is een gewoonte, het is gemakkelijk, er is altijd wel iets in de aanbieding of we vinden dat we het ‘verdiend’ hebben. Het is ook zo begrijpelijk allemaal. Want als het in de supermarkt ligt, dan zal het toch wel zo slecht niet zijn?! Helaas, niets is minder waar. We worden misleid, en niet zo’n klein beetje ook.

Gelukkig staat lijnrecht tegenover de fabrieksvoeding, onze mooie natuurvoeding. ♡

En echt, onze natuurvoeding is zo krachtig, dat veel daarvan zelfs al eeuwenlang wordt ingezet als medicijn! Sommige groenten bijvoorbeeld, bevatten zoveel voedingsstoffen, dat je ze als een waar natuurlijk medicijn kan zien. Vandaar het bekende gezegde van Hippocrates: “Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.” Natuurvoeding die een eerlijke kans én tijd heeft gekregen om te groeien en te ontwikkelen, díe voeding maakt ons blij en vergroot juist ons levensgeluk op lange termijn.

Natuurlijk, een keer fabrieksvoedsel kan geen kwaad; het geeft je een stukje genot. Maar beperk het en ga vaker nee zeggen. Wees slim en denk op de langere termijn. Drie dagen achter elkaar veel taartjes, ijsjes en/of koeken en weinig groenten, zorgen er voor dat je je op dag 4 een stuk minder lekker voelt dan als je de verhoudingen had omgedraaid.

Weet je wat zo leuk is: als je steeds meer compassie gaat voelen voor je lichaam en je steeds grotere hoeveelheden natuurlijke voeding gaat eten, zal je zien dat je lichaam veel minder trek krijgt in die verslavende zoet-zout-vetcombinaties.

We zijn ons er vaak niet genoeg van bewust hóe belangrijk het is om te kiezen voor gevarieerde, kwalitatief goede, licht verteerbare voeding dat ons lichaam makkelijk kan opnemen. Vooral dat laatste is belangrijk; als je spijsvertering verstoord is, kan het steeds minder goed voedingsstoffen opnemen, ook al eet je die dag nog zo gezond. Je bent niet alleen wat je eet, je bent ook vooral wat je opneemt.

Je spijsvertering moet namelijk al onze ingenomen voeding afbreken in bruikbare stoffen. Zo moeten eiwitten in aminozuren worden geknipt, zodat we er onder andere hormonen en neurotransmitters van kunnen maken. Als je spijsvertering is verstoord, gebeurt dit in stukjes knippen van de eiwitten niet goed en worden het onbruikbare aminozuren die tot allerlei klachten kunnen leiden, waaronder vooral veel allergische- en vermoeidheidsklachten. Ook maken we dan te weinig hormonen en neurotransmitters aan, zoals melatonine (om goed te slapen), serotonine (om je blij te voelen) en dopamine (voor je genotsgevoel).

Genen

Ik hoor vaak mensen zeggen dat ziektes genetisch bepaald zijn. Natuurlijk spelen je genen een rol, maar hoe jij voor jezelf zorgt en hoe jij jezelf voedt, zou kunnen bepalen of je de ziekte activeert of niet, een uitzondering daargelaten.

In het boek van Rineke Dijkinga staat deze mooie zin, ook al geschreven door Hippocrates:

Een ziekte ontstaat nooit als een donderslag bij heldere hemel, maar is het gevolg van duizenden kleine aantijgingen tegen de menselijke natuur.

Related Blogs

Actief brein basis

Wordt de beste versie van jezelf! Het geluk zit in jezelf. Vaak zoeken we naar gezelligheid en drukte om ons